Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Οι μνηστήρες της Πηνελόπης


Ο Όμηρος , ο Καβάφης και ο Πασχαλίδης ( με σειρά εμφανίσεως ) είναι φαινομενικά τρεις άσχετες μεταξύ τους προσωπικότητες, και εγώ μια τέταρτη που σου γράφω. Έτυχε να έχω "στενές" επαφές και με τους τρεις τους δύο πρώτους τους διάβασα πολύ και τον τρίτο τον άκουσα περισσότερο. Σήμερα εντελώς τυχαία έπεσα πάνω σε κάτι που είχα να ακούσω καιρό την επί τίτλου κρεμάμενη Πηνελόπη του τραγουδοποιού της "παρέας". Κάπου εδώ αρχίζει ο παραλογισμός...
Ο Όμηρος ξύπνησε ένα πρωί και ζωγράφισε έναν Οδυσσέα. Ένα τυπάκο με ένα κότερο της εποχής, την πρόφαση της Ελένης και μερικούς ναύτες να γυρίζει τα πέλαγα. Μια προσωπικότητα ατρόμητη και ανίκητη προφανώς. Όμως ένα διήγημα, αφήγημα έπος βρε αδερφέ που σέβεται τον εαυτό του χρειάζεται και δεύτερους ρόλους να υποκλιθούν στον πρωταγωνιστή έτσι εμφανίζεται η Πηνελόπη. Βασίλισσα και πανέμορφη ( το κριτήριο της ομορφιάς της εποχής δεν ξέρω αν ήταν το ξανθιά γαλανομάτα ) η οποία ο σκηνοθέτης προέβλεψε να παίζει ( για να σκεφτώ 10 ο τρωικός πόλεμος και άλλα πόσα να γυρίσει ο Οδυσσέας ) 20 + χρόνια δύο σκηνές. Η μία να υφαίνει ένα ρούχο , ο θεός να το πει, και η άλλη να το ξηλώνει. Εκτιμώ ότι είχε τσακωθεί με το σεναριογράφο και της έκανε κολπάκια.Τώρα γιατί δεν έφυγε μη με ρωτάς , για τον ίδιο λόγο που δεν έφυγε και η γυναίκα του πρωτομάστορα. Και δε μου λες φιλαράκι σεναριογράφε ( εννοείτε ότι θα πάρω το μέρος της γυναίκας ) ο άλλος έκανε τόσα εξωτερικά γυρίσματα με τόσες φιλικές εμφανίσεις μια Κίρκη , ένα Πολύφημο , μια Αθηνά εμείς τίποτα ; Μόνο καμιά 2ο μνηστήρες και μ αυτούς να λέει κάθε μέρα ότι θα σκεφτεί τι θα γίνει όταν θα τελειώσει την ύφανση του υφάσματος ... ποιος τα τρώει αυτά ; Στην τελική ανάλυση γιατί να τον περιμένει τον Οδυσσέα να πουλήσει το παλάτι και να φύγει στη Βραζιλία δύσκολο είναι ; Σε βαρέθηκα λυπάμαι
Μετά ακολουθεί ο Καβάφης "σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη". Χα δεν είδα τη τράβηξε ο Οδυσσέας χαζή είμαι ; Και πες ότι βγαίνω και παθαίνω τα του Οδυσσέα και χειρότερα να εύχομαι να ναι μακρύς ο δρόμος μου είναι λίγο δύσκολο. Γιατί εγώ δεν έχω την εύνοια του συγγραφέα ούτε ναύτες να με δένουν στο κατάρτι και είμαι φύσει επιρρεπής στις Σειρήνες. Όλα αυτά τα κάνω για το όνειρο μου και για την εμπειρία πες αλλά να έχω και κάτι να περιμένω.Γιατί αν πάρεις το καράβι για τη Μύκονο πέσεις σε φουρτούνα και τελικά εκεί που θα βγεις είναι η  Τήνος είναι μια απογοήτευση όσο να πεις.
Τελικά φτάνει ο Πασχαλίδης , ενώ με έχουν ταράξει αρκετά οι άλλοι δύο και μου αρχίζει τα βαθυστόχαστα. Ο ανταγωνισμός μου έλειπε για να δούμε ποιος θα αντέξει . Να σου πω και κάτι το σενάριο φταίει το ξανά είπα το πολύ πολύ ένα όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου να πάρω κι αυτό αν δεν είναι αντίπαλη μου κανένα χολιγουντιανό "μεγαθήριο".


Στο δηλώνω και τέλος
"Σου λέω κουράστηκα δε θέλω να περιμένω
 είκοσι χρόνια το ίδιο φόρεμα μην ελπίζεις να υφαίνω"

6 σχόλια:

  1. Πολύ καλό!!! Ο τρόπος που εμπλέκεις τους ήρωες πρωτότυπος. Καλή σου νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλη σου ημερα Πηνελοπη..οταν βλεπει και διαβαζει κανεις αναρτησεις σαν την δικη σου καταλαβαινει οτι υπαρχουν ακομη ευαιθητες ψυχες και ανθρωποι με ποιοτητα να εισαι παντα καλα και να μας χαριζεις τετοια κειμενα..ευχαριστω για την φιλοξενια σου εδω σε αυτην την ζεστη γωνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ και η Πηνελόπη πως λέμε μέρα και νύχτα ... Θα είχα απαιτήσει μεγαλύτερο ρόλο πριν προλάβει ο Πάρις να σκοτώσει τον Αχιλλέα ( στην πρώτη season δηλαδη ).
    Εγώ ευχαριστώ να σαι καλά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εδω Καλυψω

    με βρηκα επικαιρη αν και δεν με αναφερεις
    με υπονοεις
    και ετσι μπηκα

    μου αρεσε..(μαγια μου εκανες;;;ΛΕΓΕ!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλυψώ δε φτάνει που σου δώσαμε ένα μικρό quest μιλάς κι όλας
    μπαααα μάγια δεν κάνω έχω άλλες ιδιότητες ως Βαλκυρία :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άφησε μου τη γνώμη σου
( Το Λακωνίζειν εστι φιλοσοφείν με εξαίρεση εμένα )