Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

"Χρονο"-υστερία

Για τον επίδοξο αναγνώστη :  Η συγγραφέας έχει μεγάλο "πρόβλημα" και δεν γιατρεύεται δες το με μια κάποια επιείκεια. 
Διαθέτεις την υστερία της συνέπειας σαν άνθρωπος , μαζί με τόσες άλλες που δεν είναι της ώρας. Πως σου προέκυψε αυτό ούτε και εσύ ξέρεις.Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί εκ γενετής χαρακτηριστικό σου.
Εμφανή χρωματοσωμική ή άλλη ανωμαλία, ευτυχώς για σένα, δεν έχεις , υποβόσκουσα σίγουρα. Τα XΧ χρωματοσώματά σου , γιατί σε έκανε ο θεός και γυναίκα, καταλήγουν στην εξής ένδειξη ( μη φανταστείς ότι έχω κάνει και γενετικό έλεγχο αλλά παρακάτω θα διαπιστώσεις ότι είμαι πολύ κοντά στην "πραγματικότητα" ) : "Η διαδικασία ολοκληρώθηκε 10:19:50 δεύτερα". Δέκα και είκοσι σε κοιτούσε περίεργα ένας κύριος με άσπρα κι εσύ έβγαζες την πρώτη σου κραυγή απέχθειας.Αλλά ας αφήσουμε την εποχή των παγετώνων.
Καθώς μεγάλωνες ακολουθούσε την πορεία σου ένα νοητό ρολόι , που θα μπορούσες να πεις ότι ήταν το σύμβολο της πρακτικότητας, της οργανωτικότητας και της ακρίβειας που σε διέκρινε σχεδόν στο σύνολο της ζωής σου. Τα τοποθέτησες όλα στην σκιά της έννοιας "συνέπεια" και προχώρησες.
Σήμερα στα 18 σου χρόνια ( τι ωραία που θα ήταν ) βρέθηκες να έχεις υποτάξει τον εαυτό σου σε μια σειρά κινήσεων/αντιδράσεων/συμπεριφορών αυστηρά προκαθορισμένων και ελεγχόμενων , τις οποίες επέλεξες συνειδητά και η μη τήρησή τους θα σε ενοχλούσε ιδιαίτερα. Παρενθετικά επισημαίνω ότι το "νευρικό σου σύστημα" μπορεί να καταρρεύσει στην ασθενέστερη δόνηση των 1,2 ρίχτερ που για τον φυσιολογικό κόσμο θα ήταν απλά η αλλαγή πλευρού στο κρεβάτι.


Πρωί. Μια ώρα πριν πιάσεις δουλειά. Το ξυπνητήρι χτυπά και η σειρήνα της αστυνομίας ανακοινώνει σε σένα και στο υπόλοιπο οικοδομικό τετράγωνο , ότι είναι ώρα να ξυπνήσεις. Τα πολλαπλά πειραματικά αποτελέσματα χρόνων αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλος σου αρνείται να τεθεί σε λειτουργία με οποιοδήποτε άλλο ήχο αφύπνισης. Σε περίπτωση που βομβαρδιστεί η περιοχή ή οι διπλανοί σου κατεδαφίσουν το σπίτι τους , μη πω και το δικό σου , εσύ απλά θα συνεχίσεις να κοιμάσαι.Απλώνεις το δεξί χέρι ( πάντα το δεξί , είπαμε προκαθορισμένα ) και κλείνεις το ξυπνητήρι. Μέσα σε 5 λεπτά έχεις σηκωθεί , χωρίς να χρειαστεί η ελληνική αστυνομία να βάλει πάλι τα δυνατά της ( μόνο γι αυτό είναι ικανή άλλωστε , απλά να σε ξυπνήσει). Για να ντυθείς με κλειστά μάτια ακόμα, δεν δυσκολεύεσαι καθόλου, απλώνεις το χέρι σου και πιάνεις την μπλούζα που πάντα βρίσκεται δεξιά και το παντελόνι που πάντα είναι αριστερά χωρίς να χρειαστεί να σκεφτείς τίποτα, το έχεις οργανώσει το προηγούμενο βράδυ άλλωστε. Στο δρόμο ακολουθείς μια συγκεκριμένη πορεία ότι και να συμβαίνει μπροστά σου, από πορεία , έργα , αυτοκίνητα παρκαρισμένα στα πεζοδρόμια μέχρι απαγόρευση της κυκλοφορίας που λέει ο λόγος ( ; ) εσύ θα πας από εκεί που προκαθόρισες και δεν θα σε εμποδίσει τίποτα , θα ακολουθήσεις την πορεία σου χωρίς την παραμικρή απόκλιση . Θα φτάσεις στη στάση του λεωφορείου ακριβώς 2 λεπτά πριν την άφιξη του , έχοντας υπολογίσει πάντα τον παράγοντα αποκλεισμούς δρόμων , χαλασμένα τρόλλει΄απεργιες , πορείες , διαμαρτυρίες , Κυριακές που το προσωπικό κοιμάται κτλ. Εδώ μιλάμε για καλοστημένο σχέδιο σε παρακαλώ. Στη δουλειά σου θα φτάσεις μισή ώρα πριν να χτυπήσεις κάρτα , έτσι κι αλλιώς χρειάζεσαι 10 με 12 το πολύ λεπτά για να εκτελέσεις τις προαπαιτούμενες διεργασίες τον υπόλοιπο χρόνο τον προσφέρεις στο βωμό της θεάς τύχης , μπορεί κάτι να συμβεί και να σε καθυστερήσει. Δύσκολο να μην το έχεις προβλέψει αλλά ποτέ δεν ξέρεις! 
Η επιστροφή σου που κοστολογείται στα 548 βήματα πάνω κάτω με μια πρόχειρη καθημερινή μέτρηση σου αφαιρεί ένα σημαντικό ποσοστό του χρόνου σου. Τι να κάνεις η αστρική προβολή ή η τηλεμεταφορα είναι κάτι που δεν έχεις εξασκήσει ακόμα. Άλλωστε δύσκολα θα ήσουν η Πρου Χάλιγουελ η Πάιπερ έιναι πιο κοντά στο χαρακτήρα σου. Μέχρι να ξαναπάς στη δουλειά γιατί δουλεύεις και απόγευμα φυσικά, ακολουθείς μια περισσότερο ελεύθερη πορεία  που για άλλους πιθανότατα να ήταν η χαρά του εγκλωβισμού. Η τριάδα των κινήσεων όταν μπεις στο σπίτι σου είναι αυστηρή και επιβεβλημένη, πατάς το κουμπί του υπολογιστή, ξεντύνεσαι, τρως. Η απόλαυση της ελεύθερης αλλά προκαθορισμένης χρονικά παραμονής σου στο ιντερνετικό βασίλειο , κυλά στο αίμα σου. 
Και αν πιστεύεις ότι η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά σου σταματά μόνο σε θέματα χρόνου και υποχρεώσεων απλά γελιέσαι. Η εμμονή με τη χρωματική σειρά των μανταλακίων , η αυστηρή τοποθέτηση των στυλό στο γραφείο , η σε πρώτο επίπεδο χρονολογική  σε δεύτερο επίπεδο αλφαβητική και σε τρίτο επίπεδο χρωματική τοποθέτηση των βιβλίων , η γεωμετρική στοίχιση των αντικειμένων στο χώρο , η εναπόθεση των οσπρίων αριστερά των ζυμαρικών δεξιά και των σαλτσών ενδιάμεσα στα ντουλάπια , η ύπαρξη τουλάχιστον 5 ρολογιών σε ένα δωμάτιο 2χ2 , η προσεκτικά τακτοποιημένη παπουτσοθήκη στην οποία βρίσκεις παπούτσια με κλειστά μάτια , η συγκεκριμένη επιλογή χρωμάτων για ρούχα έπιπλα κτλ , η σε πρώτο επίπεδο κατακόρυφη και σε δεύτερο επίπεδο αλφαβητική σε τρίτο επίπεδο χρονολογική και σε τέταρτο επίπεδο ανάλογη του ενδιαφέροντός του περιεχομένου αποθήκευση των αρχείων στον υπολογιστή είναι ελάχιστα δείγματα της τρέλας που ονομάζεις "συνέπεια". 

Αν έχεις οποιοδήποτε από τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά και σου φαίνεται παράξενο σε ενημερώνω ότι υπάρχει ένα άτομο που τα έχει όλα μαζί. Είσαι καλά μην ανησυχείς ...










ΥΓ. Πάντα απορώ πόσες "ψυχικές" ανωμαλίες διαθέτω!
Το έχω αναφέρει και παλιότερα άλλωστε ... Την ώρα που γεννιόμουνα οι Μοίρες παίζαν τάβλι ...



4 σχόλια:

  1. Καταπληκτική ροή λόγου!
    Δίχως να χρησιμοποιείς πολλά (και καμιά φορά περιττά...) σημεία στίξης, δίνεις με ακρίβεια και αμεσότητα αυτά που αισθάνεσαι. Ίσως,πάλι, απλά να εκπέμπουμε σε όμορες συχνότητες και γι'αυτό να σε καταλαβαίνω τόσο καλά!

    Κάνει μπαμ από χιλιόμετρα ,δε, πως είσαι ένα άτομο που έχει φάει ώρες στην ανάγνωση ποιημάτων...
    Σε έχει βοηθήσει πολύ και στον πεζό λόγο αυτό.

    Τέλος, να σου πω ότι αυτοί οι ψυχαναγκασμοί που αναφέρεις δεν είναι τίποτα μπροστά στους χιλιάδες (άχρηστους!) ιδεοψυχαναγκασμούς που κυριεύουν την ίδια μου την ύπαρξη (δε μιλάμε απλά για ρουτίνα, μιλάμε για συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνω μέσα στο σπίτι κτλ κτλ... Σκέτη τρέλα σου λέω!)

    Και όπως λέω σε αυτές τις περιπτώσεις: Συνέχισε να εκφράζεσαι και... keep bloging!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να επιβεβαιώσω κάπου εδώ από τη διαπιστωσή μου ότι "την ώρα που γεννιόμουνα οι Μοίρες παίζαν ταβλι " προκύπτει η φιλολογική μου μόρφωση :P:P:P
    ( αστειεύομαι )

    Ευχαριστώ να σαι καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρατηρείς ακόμα και την "συνέπειά" σου. Δεν σε φτάνει με τίποτα η εικόνα, χρειάζεσαι την ιστορία πίσω της και πορεύεσαι με χειρουργική διάθεση αυτοσαρκασμού. Γουστάρεις όμως.

    Καλημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα μπορούσα να παρατηρήσω καρφίτσα να πέφτει στην Θεσσαλονίκη αν είχα την οπτική ικανότητα.
    Σε γενικές γραμμές έχεις πιάσει το ψυχογραφημά μου ...

    Να σαι καλά
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άφησε μου τη γνώμη σου
( Το Λακωνίζειν εστι φιλοσοφείν με εξαίρεση εμένα )